De laatste maanden van 2025
13 december 2025 - Zeist, Nederland
Hoi allemaal,
Dit verslag schrijf ik vanuit Nederland, wat gaat de tijd toch hard! De laatste update dateert alweer van midden Augustus, en er is genoeg gebeurd!
Midden Augustus gaf Ulf een presentatie over hoorns en hoorn lengte bij antilopen. Dit was bij Bergzicht, en toe we ernaartoe reden, zagen we grote sporen… Kon het zijn…? Ja, het was een olifant! Blijkbaar was er een bul ontsnapt op een andere farm, en liep rond. Helaas, de kosten om hem terug te brengen waren zo hoog, en de kans was groot dat hij weer zou ontsnappen. Hij is daarom door een trofee jager geschoten. Dat klinkt naar, maar dat is nou eenmaal de realiteit. Soms is dit het beste voor het dier.
Een paar dagen later hebben we sables gedart, en eind Augustus hadden we twee groepen van Worldwide Vets. Dit waren dierenartsen en studenten, die ons kwamen vergezellen op onze ‘onthoornings-missies’. Met de eerste groep kregen we op de eerste dag gelijk een noodgeval. Een pasgeboren neushoorn kalfje had al de hele nacht vastgezeten in de modder. We gingen er direct naartoe, maar het weesje was heel erg zwak. In de middag is het overleden. De longen zaten vol modder en zand, dus achteraf gezien, hadden we niks kunnen doen. We gaven verschillende presentaties aan de deelnemers, en ze leerden hoe om met een dart gun te schieten. Verder hebben we 7 neushoorns gedart, en 2 giraffen, 3 roans en 3 sables verplaatst. Met de tweede groep hadden we ook een noodgeval! Twee leeuwinnen waren uit Etosha ontsnapt en liepen bij een lodge.. Best gevaarlijk, dus die moesten weer terug! Verder hebben we 12 neushoorns gedaan, waaronder Zorro. Zorro was een paar weken terug onthoornd, maar direct in een gevecht beland… Zijn pas onthoornde hoorn was erg beschadigd, dus we hebben hem behandeld. We hebben ook nog 3 sables en 3 roans verplaatst.
In September hebben we bij Erindi 3-dagen lang wild geteld, in 3 helikopters. Zo groot is dit reservaat! Ook zijn alle kudus en elanden gevaccineerd tegen rabiës, en de neushoorns en olifanten tegen miltvuur. We hebben ook een paar gnoes en een kudu verplaatst. Half September kwam Freek Vonk en zijn filmcrew naar Okonjima! We hebben een luipaard en een bruine hyena gedart, om een GPS halsband om te doen. Het luipaard ging goed, maar de bruine hyena wilde absoluut niet slapen! We hadden haar gedart terwijl ze in een vang hok zat. Toen ze leek te slapen, werd het hok opengemaakt, maar het hek viel om. Hier werd ze wakker van, stond op, en stond letterlijk een paar minuten (half dronken) tegen Freek aan. Toen waggelde ze de bosjes in, en was het een hele missie om haar weer te darten. Toen ze uiteindelijk sliep, legden we haar op een tafel zodat we met haar konden werken. De halsband werd omgedaan, en het tv-praatje werd gehouden. Maar ze sliep toch niet helemaal lekker… En toen werd ze wakker! Ze viel van de tafel, en Ulf greep haar in haar nekvel. Gelukkig waren we zo goed als klaar, dus ik heb haar snel antidote gegeven, en toen kon Ulf haar loslaten. Wat een gekke avond!
Hierna moesten we door naar een neushoorn bul die een autoband om zijn hoorns had… Die banden worden in het hekwerk verwerkt, zodat wrattenzijnen en kleine dieren onder het hekwerk kunnen, zonder het kapot te maken. Maar ja, deze neushoorn vond het wel een leuk speeltje... Hij liep er inmiddels al een paar dagen mee, dus hij zal vast blij geweest zijn toen het eraf was ;) Toen gingen we nar Erindi, waar we een hoop roans, sables, lechwes en nyalas moesten verplaatsen. Freek Vonk en zijn team waren ook op Erindi. Ze zouden eigenlijk ergens filmen, maar werden gedumpt! Gelukkig kon Ulf toen iets regelen met Erindi. Freek hielp mee met de eerste paar sables, en de volgende dag hebben we twee mooie leeuw mannetjes gedart, die een nieuwe GPS halsband moesten. We hebben daarna nog twee Afrikaanse wilde honden gedaan, die ook een halsband om moesten. Het jonge mannetje had een rotte tand, dus we konden hem gelijk behandelen.
Eind September waren we bij Willie voor een zieke lechwe, en daarna door naar Albert om een paar sables te darten. Daarna gingen we door naar Shönfeld, waar we 22 rode oryxen gedart en verplaatst hebben! Dit is een gewone oryx, maar heeft een rood-bruine kleur. Heel mooi, en goed aangepast aan de Omaruru bergen. Dierenarts-studenten van Hannover waren erbij, en konden mooi helpen met het dragen ;) Op een andere farm hebben we nog wat sables gedart.
Begin October hebben we sables en nyalas gedart, die naar een andere farm gingen. Toen weer naar Erindi, want twee leeuwen waren vanuit een boma ontsnapt. Een paar dagen later weer naar Erindi, nu voor een neushoorn bul met een abces op zijn achterste. Ook hebben we nog een sable verplaatst. Terwijl we bezig waren, kregen we een telefoontje… Een neushoorn moeder was een week geleden gestroopt, en haar 4 maanden oude kalfje was eindelijke gevonden! We gingen er gelijk naartoe, denkende dat het kalfje wel heel zwak moet zijn na zo’n lange tijd. Gelukkig was niets minder waar, hij was nog best sterk! Nadat we hem op een infuus hadden, ging hij naar het neushoorn weeshuis van Mount Etjo. Hij nam de volgende dag al de fles, en deed het vanaf het begin erg goed. Hij begint nu al groot te worden!
Bokkie, het eland kalfje dat op Ulf’s farm gevonden was 2 jaar terug, had een ooginfectie. Ze leeft inmiddels in het wild, dus we moesten haar darten om het oog goed te kunnen bekijken. Misschien was het een zebraslang die in haar oog gespuugd heeft. Pas begin december begon het oog er beter uit te zien. Verder was oktober erg rustig! Gek, normaal toch een drukke maand. Eind oktober hebben we sables, nyalas, lechwes en roans in het zuiden gedart, en nog een oryx op een andere farm. Daarna gingen we naar het noorden, waar we 6 giraffen verplaatst hebben. Geen makkelijke klus, want het was van alles wat! Grote bullen, grote koeien, en een kalf. Het terrein was moeilijk, en het team onervaren. Gelukkig is het allemaal goed gegaan! Terwijl we bezig waren, kregen we een telefoontje van Erindi… Een olifant kalfje was achtergelaten. Het kalfje was erg ziek. We hebben hem behandeld maar hadden niet veel hoop. De volgende ochtend is het overleden. Achteraf gezien beter voor het dier. Het ding is, natuurlijk wil je zo’n klein olifantje redden. Maar, wat doe je er over een paar jaar ermee? Je kunt het niet in je achtertuin houden. Olifanten die met de hand worden groot gebracht, moeten langzaam in een kudde geïntroduceerd worden. Vaak blijven het probleem dieren, die gevaarlijk kunnen worden naar mensen en neushoorns. Dus de vraag is altijd bij zoiets, doe je het dier een weesje een plezier? Een lastig moreel dilemma.
Begin november hebben we onze Animal Crime Scene and Evidence handling cursus aan twee anti-stroperij teams gegeven bij N/a'an ku sê. We leren de mensen hoe om een crime scene te beschermen en hoe om het bewijs te hanteren. In tegenstelling tot in NL, is het hier niet vanzelf sprekend dat de politie komt. Omdat een stroperij geval buiten is, is het belangrijk dat de scene snel beschermd en behandeld wordt. Na de cursus hebben we een olifant bul gedart, die mank was. Helaas was er maar weinig wat we konden doen.
Midden november hadden we een grote olifant vangst! 14 olifanten werden van het lodge kamp rondom Erindi’s lodge verplaatst naar het grote reservaat, waar meer eten is. We begonnen rond 7:00, en waren voor lunch klaar! Een goed team, en alles liep gestroomlijnd. Eind november was het dierenarts congres in Windhoek. Ulf gaf meerdere presentaties, en ik mocht ook mee. Direct na het congres ging Ulf op vakantie, en heb ik op zijn huis en dieren gepast. Vier dagen nadat hij terug was, was het mijn beurt! Op naar Nederland, en ik werd met een lekker zonnetje verwelkomd!
Chavoux:13 december 2025Pragtige foto's!