Eerste update van 2026
22 mei 2026 - Windhoek, Namibië
Hoi allemaal,
Het is inmiddels alweer eind Mei en ik heb nog geen eens een update gegeven! De tijd gaat zo hard, de winter heeft inmiddels zijn aantreden gedaan, en ik schrijf dit met een dekentje over mij heen en een verwarmingselement bij mijn voeten :p
Terug naar januari… eigenlijk valt er weinig te vertellen want januari was extreem rustig… We hebben een ontsnapte neushoorn terug gebracht en dat was het wel zo’n beetje. Begin Februari was het wat drukker gelukkig. We hebben een hoop sables gedart, en Juliette was mee om te helpen. Daarna hadden we ons jaarlijkse Wildlife Para-Professional Weekend. Dit is een weekend wat we organiseren voor dierenarts assistenten, en mensen die met wild werken. Normaal wordt er een hoop georganiseerd voor dierenartsen, maar niks voor de mensen ‘onder’ de dierenarts. Dus nu proberen wij dat elk jaar te doen. We hadden een leuke diverse groep mensen (experts over leeuwen, wilde honden, pangolins, bruine hyenas etc.). We hebben een paar Afrikaanse wilde honden gedart die een nieuwe halsband om moesten, en twee leeuw vrouwtjes die ook een nieuwe halsband kregen. Verder hebben we verschillende lezingen aangeboden. Al met al een gaaf weekend! Daarna ‘even’ snel door om een caracal te opereren (op de keukentafel :p). In December had deze kat zijn been gebroken en heeft ulf er een pin in gezet om te breuk te stabiliseren. Nu moest de pin eruit gehaald worden, gelukkig maar een kleine operatie.
Halverwege Februari hadden we een grote job, waar we een hoop dieren verplaatst hebben, en sommige hebben we de horens van gemeten, zoals sables, roans, lechwes en impalas. In totaal 62 dieren in drie dagen! Hierna weer terug naar de caracal, want nu was zijn andere been gebroken! Hij is door iemand groot gebracht, maar die heeft hem alleen rauw vlees gegeven. En ze hebben calcium nodig… Het was dus ook een beetje een afweging, kan deze kat ooit weer terug naar de natuur? De andere breuk heelde mooi, dus we dachten we moeten hem een kans geven! Gelukkig gaat het inmiddels goed. Hij verblijft nu in een kleiner kamp, en gaat dan naar een groter kamp. Zodra hij er klaar voor is en zelf goed jaagt, wordt hij vrijgelaten. We hebben ook nog twee leeuwen gedart waarvan de halsband oud en onbruikbaar was geworden, dus die hebben we verwijderd. Verder zijn we druk geweest met het organiseren van het versturen van neushoorn serum samples, die naar een Duits lab moesten. Meer dan een JAAR zijn we hiermee bezig geweest, om al het papierwerk bij elkaar te krijgen… Wat een nachtmerrie! Gelukkig zijn de samples nu in Duitsland, en hopen we snel meer te weten te komen over hondsdolheid in neushoorns, en of het vaccin werkt in neushoorns. We hebben namelijk twee gevallen gehad waar de neushoorns zijn overleden aan hondsdolheid, nadat ze vier keen geënt waren. Dus misschien moet er een heel nieuw vaccin ontwikkeld worden. Eind Februari waren we aanwezig met een boma vangst, waar een hoop dieren gevangen en verplaatst werden, omdat de farm was verkocht. We hebben een boel sables en roans gedaan, en ook een paar impalas en giraffen. Dit was de eerste job van Max, onze nieuwe dierenarts! Hij komt uit Otjiwarongo en is al 4 jaar een wild-dierenarts in Zuid-Afrika, maar hij wilde graag terug naar Namibië. We zijn erg blij met hem, hij heeft al een hoop ervaring. Hij zal voornamelijk noord van Windhoek actief zijn.
In Maart was het weer wat stil, wat aan de ene kant fijn is om dat ik een hoop dingen kon regelen en dingen op de computer kon doen, maar het betekent ook weinig inkomsten. Nadat Januari en Februari erg droog waren, hadden we in Maart goeie regens, wat erg welkom was! Namibië ziet er prachtig uit! Nog een reden waarom het fijn was dat we rustig waren, is omdat mijn nichtje Sophie overkwam vanuit Nederland! Ze heeft een rondreis gemaakt met haar vriend, en verbleef erna nog een weekje bij mij. Helaas hadden we geen werk, maar we zijn wel naar Erindi geweest, en naar Juliette en de neushoorns. Een mooie trip!
Mid-Maart hebben we 22 neushoorns gedart! Sommige kregen speciale GPS voetbanden (zoals een halsband maar dan om de voet) zodat de rangers de neushoorns beter in de gaten kunnen houden. Andere zijn verplaatst naar een andere farm, om zo de stroperij-druk te verminderen. Het is erg zielig eigenlijk dat we zo ver moeten gaan om de neushoorns te beschermen… Daarna zijn we weer doorgegaan naar Erindi, waar we een hoop antilopen zoals sables, kudus, waterbokken en elanden verplaatst hebben. We hebben ook nog wat Afrikaanse wilde honden verplaatst, en een gewonde leeuw behandeld.
Na zijn ‘training’ werkt Max inmiddels zelf vanuit de Otjiwarongo omgeving. Hij heeft al aardig wat werk verricht, dus dat is erg fijn om een goede back-up te hebben! In April hebben we een neushoorn behandeld die mogelijk een strik om zijn voet had, maar helaas konden we de strik niet in zijn been vinden. We hebben een x-ray machine nodig voor dit. We hopen heel erg dat iemand dit wil sponseren, dus hou jullie vingers gekruist! Verder hebben we een leeuwin behandeld die erg mager was. We hadden een mooie trip naar het zuiden, waar we een zebra en drie neushoorns verplaatst hadden. Maar… de volgende dag was iedereen terug! Door de nacht zijn ze door het hekwerk gegaan, waarschijnlijk werkte de elektriciteit niet goed... Alles voor niks! We hebben ook nog de cheetahs bij Solitaire gevaccineerd. Het is altijd gaaf om in dit mooie landschap te werken. Tegen het einde van de maand hebben we een hoop lechwes en nyalas verplaatst.
Begin Mei hadden we eindelijk weer eens een grote job, waar we in totaal 60 dieren gedart hebben; kudus, springbokken, roans, sables, oryxen, elanden en een giraffe. Erg leuk maar ook koud! De winter is al vroeg begonnen en we hebben zelfs al vorst gehad!
We hebben een interessante trip naar Angola gehad. We hebben op een farm neushoorns onthoornd, een vasectomie (sterilisatie) op twee leeuw mannetjes gedaan en een giraffe verplaatst. Nu moet je je indenken, giraffe vangst normaal gezien is al lastig. Nu werkten we met een team van Angolezen waarvan niemand nog ooit een giraffe van dichtbij heeft gezien, of Engels spreekt! Ik had een aantal basiswoorden geleerd, en het vangen zelf ging heel goed. Maar om de giraffe de trailer in te krijgen was erg lastig. Keer op keer ging het mis, maar uiteindelijk… toch gelukt! Daarna gingen we door naar een andere farm om een inspectie te doen, we gaan namelijk zo’n 10-13 olifanten hiernaartoe brengen! Het is een hele mooie farm, veel water, open plekken en dichte bossen. Ze zijn nu nog bezig om 20.000 ha toe te spannen met hekwerk, en zodra ze klaar zijn, kunnen de olifanten komen! Hierna zijn we doorgegaan naar Lubango, en hebben we de Tundavale Gap gezien. Dit is een enorme klif met een prachtig uitzicht. De volgende ochtend hebben we iemand van de Angolese overheid ontmoet. Als we de financiering rond krijgen, gaan we zo’n 100 olifanten naar twee Nationale Angolese Parken brengen! We proberen nu alle budgetten en logistieke uit te werken, en hopelijk kunnen we dit jaar nog zo’n 40-50 olifanten brengen. Spannende tijden die komen!
De week na Angola waren we super druk! Zo gek, voor Angola was het erg rustig, en nu komt alles tegelijk. Een leeuwin moest worden opgelapt nadat ze gevochten had, en terwijl we terugreden moesten we een baviaan darten die op het dak van een meel fabrikant zat! Het was erg lastig, en de dart kwam terecht in zijn voet! Helaas werkte de dart niet en na een lange achtervolging via een tunnel en een berg, was de baviaan buiten bereik :p De volgende dag hebben we waterbokken en eland gedart, en weer op weg naar huis werden gebeld; een olifant had op een of andere manier zijn halsband vast in zijn bek! Heel raar! Het zat zo vast, dat we de band moesten afsnijden. Gelukkig was de olifant oke.
Dit weekend zijn we weer druk, Max en zijn vriendin Kayleigh, die voor hem gaat werken, komen mee zodat we haar kunnen trainen in het werk dat we doen. Dat was het wel weer voor deze keer!
Fotos: https://photos.app.goo.gl/HLymJAAbZoTEZJCg8
Lieve groetjes, Mariska